Verlofsoorten bij de geboorte van een kind

Gewijzigd op Di, 13 Aug, 2024 om 11:07 AM

Bij de geboorte van een kind spelen de volgende verlofsoorten: 


  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Voor wie: de vrouwlijke medewerker

Voor hoelang: Het zwangerschapsverlof kan 4 of 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ingaan. Het bevallingsverlof start de dag na de bevalling en duurt 10 weken. De totale duur van het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof is minimaal 16 weken. (Als een werknemer 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ziek is, dan moet het zwangerschapsverlof 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum starten). 

Aanvragen verlof: uiterlijk 3 weken voor de gewenste start van het verlof.

Wie betaald? Bij het UWV kan gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof een uitkering worden aangevraagd. De uitkering van het UWV bedraagt 100% van het dagloon. Meestal betaalt de werkgever het loon door en vraagt de werkgever een uitkering bij het UWV aan. (De uitkering van het UWV is in veel gevallen lager dan het loon dat wordt doorbetaald). 

Zie voor meer informatie over de aanvraag van de uitkering de website van het UWV

  • Geboorteverlof

Voor wie: de partner van de moeder

Voor hoelang: 1 week; dat wil zeggen het aantal uren dat normaal gesproken in 1 week wordt gewerkt. Dit verlof moet binnen 4 weken na de geboorte zijn opgenomen. 

Wie betaald? De wergever betaald gedurende deze week het loon 100% door. Er is geen compensatie door het UWV


  • Aanvullend geboorteverlof

Voor wie: de partner van de moeder

Voor hoelang: Maximaal 5 weken, oftewel 5 x de arbeidsduur per week). Het aanvullend geboorteverlof kan alleen worden opgenomen als eerst het geboorteverlof is opgenomen. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte zijn opgenomen

Wie betaald? Bij het UWV kan een uitkering worden aangevraagd van 70% van het dagloon. Deze uitkering kan worden aangevraagd vanaf 4 weken voor de start van het aanvulllende geboorteverlof. (De uitkering kan per heel aantal werkweken bij het UWV worden aangevraagd).  De werkgever kan de uitkering van het UWV voorschieten aan de werknemer. Let er dan s.v.p. op dat de uitkering van het UWV lager kan zijn dan 70% van het loon. Nadat de uitkering is vastgesteld door het UWV kan er dus nog een correctie komen op het betaalde voorschot.

Zie voor meer informatie over het aanvragen van het aanvullende geboorteverlof de site van het UWV.


  • Betaald ouderschapsverlof

Voor wie: voor de moeder én de partner van de moeder

Voor hoelang: Maximaal 9 weken, oftewel 9 x de arbeidsduur per week). Het betaalde ouderschapsverlof moet binnen 12 maanden na de geboorte zijn opgenomen

Wie betaald? Bij het UWV kan een uitkering worden aangevraagd van 70% van het dagloon. Deze uitkering kan worden aangevraagd nadat er betaald ouderschapsverlof is opgenomen. De gehele uitkering kan in maximaal 3 delen worden aangevraagd (De uitkering kan per heel aantal werkweken bij het UWV worden aangevraagd).  De werkgever kan de uitkering van het UWV voorschieten aan de werknemer. Let er dan s.v.p. op dat de uitkering van het UWV lager kan zijn dan 70% van het loon. Nadat de uitkering is vastgesteld door het UWV kan er dus nog een correctie komen op het betaalde voorschot.

Zie voor meer informatie over het aanvragen van het aanvullende geboorteverlof de site van het UWV.


  • Onbetaald ouderschapsverlof

Voor wie: voor de moeder én de partner van de moeder

Voor hoelang: Het betaalde en onbetaalde ouderschapsverlof is maximaal 26 weken. Als er al betaald ouderschapsverlof is opgenomen resteren er dus nog 17 weken Het onbetaalde ouderschapsverlof moet binnen 8 jaar na de geboorte zijn opgenomen

Wie betaald? Dit verlof is onbetaald. Voordeel voor de werknemer is dat hij minder gaat werken, maar dat de contracturen ongewijzigd blijven en hij na afloop van het verlof weer de oorspronkelijke uren kan gaan werken. Daarnaast is het zo dat als het UWV een uitkering moet vaststellen over een periode dat er onbetaald ouderschapsverlof is genoten, dat het UWV dan voor de berekening ervan uitgaat dat de werknemer volledig gewerkt zou hebben. 


Moet je deze verlofsoorten doorgeven aan je salarisadministrateur?

Ja de werkgever moet dit doorgeven aan zijn salarisadministrateur. Als er uitkeringen van het UWV worden doorbetaald kan het zijn dat er andere premies van toepassing zijn (Bij het MKB zijn de premies dan meestal lager of gelijk aan de premies over het normale loon). 

Daarnaast moet de salarisadministratie dit op een bepaalde manier boeken zodat het UWV weet dat er verlof is opgenomen. 

Als een werknemer een van deze verlofsoorten opneemt hebben we altijd de geboortedatum van het kind nodig (bij zwangerschapsverlof de verwachtte geboortedatum). 

Als werknemers het verlof gespreid opnemen worden er vaak afspraken gemaakt hoe deze uren worden opgenomen. Als er een vaste afspraak is, dan ontvangen we die graag. (Liefst met het aantal uren per maand.)

Daarnaast is het uiteraard ook goed om door te geven of de uitkering van het UWV direct naar de werknemer gaat, of dat de uitkering naar de werkgever gaat en de werkgever de werknemer een voorschot op de uitkering betaald. 


Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Als werknemers een van deze verlofsoorten opnemen, zullen ze niet naar de werkplek komen. Gedurende die periode hebben de werknemers dus ook geen recht op een reiskostenvergoeding. (Mocht je dat als werkgever toch willen doorbetalen, dan mag dat niet onbelast). 

Gedurdende de periodes van het betaalde verlofsoorten bouwen de werknemers ook over de uren dat ze verlof nemen vakantieuren op. Bij Tijssen salarisadministraties houden we daar rekening mee. Hou je het verlof van je werknemers zelf bij (of via andere software), let er dan op dat dit goed wordt berekend. 

Valt je bedrijf verplicht onder een cao/pensioenfonds, dan staan daar vaak regels hoe om te gaan met de pensioenopbouw tijdens deze verlofsoorten. Dit kan per cao verschillen en soms kan een werknemer een keuze maken of hij de pensioenopbouw door wil laten lopen. 

Heeft je bedrijf een eigen pensioenregeling, dan kan je kiezen of je gedurende deze periode de pensioenopbouw ongewijzigd door wilt laten lopen. Laat je salarisadministrateur dan weten wat jullie beleid hierin is. Hou er wel rekening mee dat als je geen pensioen door wilt laten lopen over de verlofperiode er dan wel extra meldingen aan het pensioenfonds moeten worden gedaan. 


Wat kan Tijssen salarisadministraties voor mij betekenen?

De salarisadministrateurs van Tijssen cs kunnen je helpen met vragen over de diverse verlofsoorten.

Wij zullen ook een zo goed mogelijke schatting maken van het dagloon, zodat het bedrag van de verrekening zo klein mogelijk blijft. 

Verder kan je in onze software zien hoeveel uur een werknemer nog op kan nemen:

Uiteraard kunnen we ook de aanvraag van de uitkering bij het UWV verzorgen. 


We hebben onze best gedaan om dit artikel zo correct mogelijk te schrijven. We zijn echter niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina. Voor meer informatie verwijzen we naar de site van het UWV.





Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren